Lissabon - Portugals huvudstad

Lissabon, eller Lisboa som staden heter på portugisiska är Portugals huvudstad. I Lissabon, som stad, bor det cirka 565 000 invånare, men med alla förstäder runt omkring springer invånarantalet upp till nästan 2,5 miljoner.
Lissabon ligger i västra Portugal, och dess läge gör också staden till den allra västligaste staden på fastlandet i Europa.

Floden Tejo

Genom hela Lissabon flyter floden Tejo, som har sin mynning ut i Atlanten. Hjärtat av Lissabon ligger precis vid floden även om staden har växt i alla riktningar. De mesta av det som är bra i Lissabon är beläget utmed floden, det är där man finner den bästa shoppingen, de bästa sevärdheterna, de bästa krogarna och restaurangerna. Vid floden är allt bra helt enkelt.
Lissabon är en stad som bjuder på en mängd olika aktiviteter som är typiska för storstäder. Men det som lockar så många till Lissabon är dessutom närheten till bad och golf.
Det som däremot är huvudattratktionen i Lissabon är stadens själv, vilket innebär det långsamma tempot, husen som är sneda och känslan av en försvunnen storhet. Man märker verkligen att Portugal var en stor kolonialmakt när man befinner sig i Lissabon. Det var också från Lissabon man startade många expeditioner som blev världsberömda.

Jordbävning

År 1755 drabbades Lissabon av en väldigt kraftig jordbävning som bara under 10 minuter förstörde stora delar av staden och dödade nästan en tredjedel av invånarna. Lissbon lyckades dock resa sig efter detta och det vackra Baixa-kvarterat är ett område som visar på de resultat man åstadkom med återuppbyggningen.
Lissabon har gott om andra sevärdheter också. Man kan bland annat besöka den medeltida staden Alfama. Här kan man strosa runt i en labyrint av branta gränder med vackra utsiktsplatser. Alfama är den gamla moriska stadsdelen som lyckades överleva jordbävningen som förstörde stora delar av Lissabon. I Alfama kan man även besöka domkyrkan Sé som är från 1100-talet.

Maten i Lissabon

Maten i Lissabon är väldigt god och den serveras ofta i stora portioner, och då menar vi rejält stora. På vissa restauranger finns dock en möjlighet att beställa en halv portion som brukar räcka mer än väl. Du ska då beställa en Meia Dose.
På något enklare restauranger finns det ingen meny på engelska vilket kan vara ganska spännande om man inte kan någon portugisiska. Då kan man istället hålla utkik efter Prato do Dia, vilket betyder dagens rätt. Den brukar i de flesta fall vara väldigt god och även väldigt prisvärd.
Ibland erbjuder restaurangerna en meny för sina turister, Ementa turistica. I från den menyn brukar man kunna beställa en trerätters med vin till och endast betala runt en svenska hundralapp. Full överkomligt.
Många restauranger håller stenhårt på sina mattider och kan ibland vara väldigt svåra att rucka på. Mellan 13 och 15 serverar de lunch ochmellan 20-23 serveras det middag. Däremot kan man få enklare rätter så som soppor och sallader på olika kaféer under hela dagen.

Shopping

Shoppingen i Lissabon är stor. Det går bland annat att fynda en hel del textilprodukter då Portugal är en stor textilproducent. Varje lördagmorgon är det marknad i Alfama. Feira de Ladra kallar de den och det betyder tjuvarnas marknad. Vad man syftar på är en bra fråga. Antaligen är det för de oförskämt låga priserna.
I Baixa lockar många butiker med rea, eller Saldos som det heter på Portugisiska. Värt att tänka på är att portugiser är ett ganska småväxt folk vilket innebär att storlekarna inte är speciellt stor och det kan därför vara svårt att hitta kläder om de behöver vara något större.
Känner man att en saluhall skulle locka under besöket i Lissabon ska man bege sig till Mercado Ribeira vid Cais do Sodré. Här kan man hitta försk fisk och blommor varje dag. På övervåningen av saluhallen hittar man även en hantverskmarknad och en väldigt trevlig restaurang som serverar god mat. Saluhallen öppnar redan klockan 5 på morgonen.
En semester utomlands brukar ofta resultera i att bagaget hem är fyllt med souvenier. I Lissabon är det Tuppar som gäller. Tuppen i Portugal är som dalahästen här hemma i Sveriga. Det är en nationell symbol som finns i alla souveniraffärer. Enligt legenden sägs det att en tupp som var nyslaktad började gala förfärligt högt och räddade på så vis en pilgim som höll på att dömas till döden trots att han var oskyldig.Rese länkar

Länkar
Om Ta-semester.se

Egypten
Egypten karta
Sevärdheter i Egypten
Dyka i Egypten
Egypten länkar
Egypten forum

Turistmål i Egypten
Hurghada
Makadi Bay
El Gouna
Kairo

Kryssning Nilen
Golf i Egypten
Pyramiderna i Egypten
Sfinxen
Röda Havet

Brasilien
Brasilien Karta
Sevärdheter i Brasilien
Dykning i Brasilien
Språkresor till Brasilien
Brasilien länkar

Turistmål i Brasilien
Rio de Janeiro
Ponta Negra
Natal

Karneval i Rio
Rio
Kristus statyn
Sockertoppen
Amazonas
Iguacu vattenfallen

Italien
Italien kartor
Sevärdheter i Italien
Skidåkning i Italien
Dyka i Italien
Språkresor till Italien
Italien sidor

Turistmål i Italien
Rom
Venedig
Milano
Toscana

La Scala
Lutande tornet i Pisa
Colosseum
Vatikanstaten
Markuskyrkan
Vulkanen Etna

Mexico
Dyka i Mexiko
Karta över Mexiko
Sevärdheter i Mexiko

Turistmål i Mexiko
Cancun
Playa del Carmen
Yucatan
Riviera Maya
Acapulco

Maya Ruiner
Aqua Azul

Spanien
Spanien kartor
Golf i Spanien
Cykla på Mallorca.
Dykning i Spanien
Vandra på Mallorca

Madrid
Barcelona
Alcudia på Mallorca
Kanarieöarna
Lanzarote
Puerto del Carmen
Teneriffa
Los Cristianos
Teide på Teneriffa
Gran Canaria
Las Palmas
Playa del Ingles
Mallorca
Palma de Mallorca
Malaga
Sevilla
Sierra Nevada
Valencia

FC Barcelona
Real Madrid
Katedralen i Sevilla.
Flamenco dans
Prado museum i Madrid
Tjurrusning i Spanien
Tjurfäktning i Spanien

Turkiet
Turkiet karta
Dyka i Turkiet
Golfresor till Turkiet
Shopping i Turkiet

Gamla staden Istanbul
Istanbul
Marmaris
Side
Alanya
Icmeler

Sevärdheter i Turkiet
Troja
Hagia Sofia
Blå mosken
Topkapi
Pamukkale

Grekland
Korfu
Kreta
Rhodos
Chania
Kos
Zakhyntos
Lefkas
Paros
Samos
Skiathos
Thassos
Zakhyntos
Antiparos
Chalki
Egina
Kalymnos
Kefalonia
Naxos
Symi
Thessaloniki
Santorini

Thailand
Thailand karta
Dyka i Thailand

Ao nang
Phuket
Koh Samet
Koh Chang

Bulgarien
Sunny Beach
Nessebar
Golden Sands
Albena
Varna

London
Amsterdam
Berlin
New York
Köpenhamn
Rom i Italien
Barcelona
Dublin
Florens
Nice
Venedig
Wien
Bangkok
Lissabon
Prag
Budapest

Tunisien
Djerba
Tunis
Sousse
Hammamet

Portugal

Lissabon
Maderia
Porto
Algarve
Albufeira


Sitemap


Ta Semester

  Ta Semester   Egypten   Brasilien   Italien   Mexiko   Spanien   Turkiet