TunisienVill du följa med på ett oförglömligt äventyr? Låt dig förtrollas av det vackra Tunisien med dess sagolika landskap och sköna mystik. Följ med till marknader och kilomteterlånga stränder i ett land där gammalt möter nytt, där kultur, mat, människor och natur rörs ihop i en fantastisk gryta. Detta "morgondagens metropol" har spår från en svunnen tid, närmare bestämt från mer än 3000 år tillbaka. Här finns till och med historiska kvarlämningar meriterade på UNESCO:s världsarvslista. Men Tunisien är i ständig utveckling med målet att bli det mest moderna landet i arabvärlden. Upptäck Saharas öken från en kamelrygg, besök colosseum i El-Jem eller lyxa till det i hamnstaden Port El-Kantaoui. Varför inte avsluta äventyret med ett grottbesök i Matmata, där delar av filmen Star Wars spelades in? Din vistelse blir garanterat ett minne för livet!

Fakta om Tunisien


Yta: Ca 164 000 kvadratkilometer (drygt en tredjedel av Sveriges yta)
Folkmängd: 10 200 000 (2006)
Huvudstad: Tunis
Gränsar till: Algeriet och Libyen
Största religion: Islam
Språk: Arabiska och franska
Statsskick: Republik
Valuta: Tunisisk dinar
Bästa restid: maj-oktober

Fler och fler svenskar reser idag till Afrikas nordligaste land, Tunisien, där just turismen står för en av de största inkomsterna. 99% av befolkningen består av araber och arabiska är, inte helt oväntat, det största språket i landet. Det pratas även en del franska, eftersom Tunisien länge var en fransk koloni. På en del restauranger förekommer även tyska.

Geografi


I väst gränsar Tunisien till Algeriet och i öst till Libyen. Söderut sträcker sig vackra Saharaöknen och i norr längs Medelhavet finner vi stora ytor av odlad mark, där vete, korn, oliver, frukt och grönsaker är i majoritet. Omger landet gör Atlasbergen med sina frodiga gröna dalar. Det högsta berget heter Jebel ech Chambi och är 1544 meter över havet. Några städer och platser förutom de tidigare nämnda är bl.a. Sousse, Hammamet, Djerba, Monastir och Gabés.

Historia


År 814 f.Kr grundade fenicierna stadsstaten Karthago, som sedan övertogs av romarna efter en rad krig. Staden växte och kom till att bli ett av de största områdena i Romarriket, ja till och med ett metropol i provinsen Afrika. Området heter idag Tunisien. Landets centrala position kring Medelhavet har gjort Tunisien till en mötesplats, vilket gynnat handeln med andra länder under många år. Den 20 mars 1956 erkändes Tunisien som en självständig stat och året därpå blev landet en republik och utnämnde sin förste president, Habib Bourguiba. Från och med 1987 heter presidenten Zine El Abidine Ben Ali.

Tunisien för turister


Nedan följer information och tips som kan behövas inför resan

Dricks - 5-10 % är lagom. Glöm inte bort hotellstäderskan och utflyktschauffören.

Helgdagar - 1/1 Nyårsdagen, 20/3 Nationaldagen, 21/3 Ungdomens dag, 9/4 Martyrernas dag, 1/5 Arbetarnas dag, 25/7 Republikens dag, 13/8 Kvinnodagen. Ramadan (muslimernas fasta) inträffar på olika datum varje år, eftersom den islamiska kalendern är 11 dagar kortare än vår.


Dricka vatten - Drick inte dricksvattnet! Det är rekommenderat att köpa vatten på flaska. Dock går bra att borsta tänderna och duscha i det. Tänk även på att dricka vatten även då du inte är törstig, på grund av hettan.

Landsnummer - +216.

Solskyddsfaktor - Använd solkräm med hög skyddsfaktor, barn i synnerhet.

Transport - Turister tar sig oftast fram med taxi, vilket är billigt. Se till så att chauffören sätter igång taxametern i början av resan. Annars finns det risk att bli lurad. Ett alternativ är att göra upp om priset före resan. Från 21:00-06:00 tillkommer nattillägg på 50%. Bussförbindelser mellan de flesta städer finns, men räkna med att det kan ta lång tid och att det inte är allt för bekvämt. Vid resor med tåg kan biljetter reserveras i förväg. Första klass och comfort class kräver reservation, men inte andra klass. Barn har alltid rabatt och billigast är tur- och returbiljett. Inrikesflyg lönar sig på längre sträckor.

Tidzon - Sommartid är klockan 12.00 i Sverige och 11.00 i Tunisien. Vintertid är klockan lika mycket i Tunisien som i Sverige.

Uppförande - Då man besöker ett muslimskt land och rör sig utanför turistområdena ska man tänka på att helst inte visa hud från axlarna ner till knäna. På stranden är det okej med badkläder. Vid små butiker bör man vara beredd på att ägaren t.ex. kan räcka över en öppnad dricka. Man måste betala för allt man tar emot. Inget ges bort gratis! I den muslimska kulturen ingår det att hjälpa fattiga. Tänk på att inte ge pengar till barn, då de tenderar att flockas kring en. Låt dem istället sälja någonting till dig.

Valuta - Det är inte tillåtet med in- och utförsel av dinar i Tunisien. Växling sker alltså endast på plats i landet. Bankautomater finns, men tänk på att en avgift på ca 40 kr dras vid varje uttag.

Visum - Det krävs inget visum för skandinaviska medborgare vid vistelse inom tre månader. Kontakta Tunisiens Ambassad för mer information.

Öppettider - På grund av värmen brukar tunisier ha siesta mellan 12:00 - 15:00. Tiderna kan dock variera något bland butikerna. En del restauranger kan i vissa fall ha siesta ända fram till kvällen. Generella öppettider i affärer är 09:00-12:00 – siesta – 15:00-21:00.

Trevlig resa!

Rese länkar

Länkar
Om Ta-semester.se

Egypten
Egypten karta
Sevärdheter i Egypten
Dyka i Egypten
Egypten länkar
Egypten forum

Turistmål i Egypten
Hurghada
Makadi Bay
El Gouna
Kairo

Kryssning Nilen
Golf i Egypten
Pyramiderna i Egypten
Sfinxen
Röda Havet

Brasilien
Brasilien Karta
Sevärdheter i Brasilien
Dykning i Brasilien
Språkresor till Brasilien
Brasilien länkar

Turistmål i Brasilien
Rio de Janeiro
Ponta Negra
Natal

Karneval i Rio
Rio
Kristus statyn
Sockertoppen
Amazonas
Iguacu vattenfallen

Italien
Italien kartor
Sevärdheter i Italien
Skidåkning i Italien
Dyka i Italien
Språkresor till Italien
Italien sidor

Turistmål i Italien
Rom
Venedig
Milano
Toscana

La Scala
Lutande tornet i Pisa
Colosseum
Vatikanstaten
Markuskyrkan
Vulkanen Etna

Mexico
Dyka i Mexiko
Karta över Mexiko
Sevärdheter i Mexiko

Turistmål i Mexiko
Cancun
Playa del Carmen
Yucatan
Riviera Maya
Acapulco

Maya Ruiner
Aqua Azul

Spanien
Spanien kartor
Golf i Spanien
Cykla på Mallorca.
Dykning i Spanien
Vandra på Mallorca

Madrid
Barcelona
Alcudia på Mallorca
Kanarieöarna
Lanzarote
Puerto del Carmen
Teneriffa
Los Cristianos
Teide på Teneriffa
Gran Canaria
Las Palmas
Playa del Ingles
Mallorca
Palma de Mallorca
Malaga
Sevilla
Sierra Nevada
Valencia

FC Barcelona
Real Madrid
Katedralen i Sevilla.
Flamenco dans
Prado museum i Madrid
Tjurrusning i Spanien
Tjurfäktning i Spanien

Turkiet
Turkiet karta
Dyka i Turkiet
Golfresor till Turkiet
Shopping i Turkiet

Gamla staden Istanbul
Istanbul
Marmaris
Side
Alanya
Icmeler

Sevärdheter i Turkiet
Troja
Hagia Sofia
Blå mosken
Topkapi
Pamukkale

Grekland
Korfu
Kreta
Rhodos
Chania
Kos
Zakhyntos
Lefkas
Paros
Samos
Skiathos
Thassos
Zakhyntos
Antiparos
Chalki
Egina
Kalymnos
Kefalonia
Naxos
Symi
Thessaloniki
Santorini

Thailand
Thailand karta
Dyka i Thailand

Ao nang
Phuket
Koh Samet
Koh Chang

Bulgarien
Sunny Beach
Nessebar
Golden Sands
Albena
Varna

London
Amsterdam
Berlin
New York
Köpenhamn
Rom i Italien
Barcelona
Dublin
Florens
Nice
Venedig
Wien
Bangkok
Lissabon
Prag
Budapest

Tunisien
Djerba
Tunis
Sousse
Hammamet

Portugal

Lissabon
Maderia
Porto
Algarve
Albufeira


Sitemap


Ta Semester

  Ta Semester   Egypten   Brasilien   Italien   Mexiko   Spanien   Turkiet